Representació de la Revolta de les Quintes de 1870

16a. Diada dels Trabucaires de Gràcia 16
Diumenge 3 d’abril de 2022
A les 12.00 h plaça de la Vila de Gràcia

Organitza: Trabucaires de Gràcia
Amb la col·laboració i assessorament històric del Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis

15a. Representació de “La revolta de les Quintes”
Segons una idea d’Albert Cortés i Josep Maria Contel

Participants:
Trabucaires de Santa Coloma de Gramenet
Trabucaires de la Germandat de Sant Andreu de Palomar
Trabucaires de l’escamot de la Santíssima Trinitat
Carresquets Trabucaires de Torrelles de Llobregat
Trabucaires de Gràcia

I veïns i veïnes de Gràcia

Vestuari: Cati Moreno
Direcció d’actors i posada en escena: Montserrat Millà

Entitats col·laboradores:
Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis
Coordinadora de Colles de Cultura Popular de Gràcia
Grup 1850
Centre Moral de Gràcia
Cercle Catòlic de Gràcia
Federació de Colles de Sant Medir
Fundació Festa Major de Gràcia
Orfeó Gracienc
Oratori Sant Felip Neri
Castellers de la Vila de Gràcia
Atzeries la bèstia de la Vella de Gràcia
Associació Tres Tombs Torrelles de Llobregat
Armeria Alberdi

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona – Districte de Gràcia

La Revolta de les Quintes de 1870 
El govern sorgit de la revolució de 1868 va prometre l’abolició de les quintes. Malgrat que van  fer aquesta promesa, les quintes seguiren. L’anunci del sorteig d’una nova quinta a principi d’abril de 1870, va provocar avalots i barricades a Barcelona i als diferents pobles del Pla el dilluns 4 d’abril.

Un dels pobles on va durar més la revolta va ser la vila de Gràcia. On un nombrós grup de dones va assaltar l’Ajuntament de Gràcia i va cremar tots els papers i part del mobiliari a la plaça. Aquesta revolta iniciada per les dones, fou ràpidament secundada per una part dels homes que, comandats per en Francesc Derch, aixecaren barricades en les diferents entrades de la vila.

El capità general Eugenio Gaminde, després comminar tots els revoltats a tornar a casa, va posar setge a Gràcia, bombardejant-la intensament amb foc de canó, mentre la campana de la torre tocava a sometent sense parar. Finalment, a primeres hores del dissabte 9 d’abril, l’exèrcit entrava a Gràcia.

L’any 2006 va començar a celebrar-se la diada dels Trabucaires de Gràcia amb només una concentració de trabucaires. Un any més tard el 2007, és quan va començar a fer-se la representació a la plaça de la Vila, amb l’assessorament del Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis. Una recreació dels fets de l’abril de 1870: Manifestació de les dones, crema dels papers, intervenció d’en Francesc Derch i les barricades a la plaça. Una posada en escena dirigida per Montserrat Millà.

Amb el suport de:

 

            

 

Amb la col·laboració:

 

         

 

Organitza: