Des de fa anys els itineraris i passejades pel territori de Gràcia ha estat un dels actius de l’entitat.
Malgrat això la forta competència del sector en visites organitzades per empreses o guies independents, ha obligat a fer un replantejament d’oferir només itineraris a la carta per a grups tancats.
Aquí podreu trobar aquells que us interessin.

Reservar visita:
Totes les reserves s’efectuen a través del correu facilitat. S’haurà de pactar dia i hora amb l’entitat per comprovar la disponibilitat dels membres que fan els itineraris. Les visites han de ser per a grups consolidats com escoles, instituts, universitats i particulars, ja que sempre s’ha de complir amb un mínim de participants o el seu equivalent econòmic.
tallerhistoriagracia@gmail.com

La Gràcia Obrera

La Vila de Gràcia va ser una de les grans ciutats obreres de Catalunya durant el segle XIX, encara avui podem trobar moltes restes d’aquest moment que ens il·lustren la gran importància que va tenir la Revolució Industrial en la fesomia de la nostra vila.

El Taller d’història de Gràcia un ofereix una visita guiada a través dels carrers de Gràcia, de dues hores, en la qual podreu a la vegada que passegeu pel barri podreu conèixer les restes d’industrials que tenim del segle XIX i principis del XX.

També, podreu conèixer diverses històries sobre com es va desenvolupar la industrialització, com va ser el moviment obrer gracienc, com van ser les revoltes i vagues obreres, quins són els escenaris importants d’aquestes i conèixer com la revolució industrial ha afectat la història de Gràcia fins als nostres dies.

Les places de Gràcia

Les places de Gràcia amb la seva forma geomètrica variable, fruit de la transformació de rural a urbana de la vila, i gràcies a la voluntat dels ajuntaments de Barcelona i de Gràcia, al llarg del segle XIX, d’incentivar els promotors de les noves urbanitzacions, a l’hora d’incloure una plaça central en els seus projectes, ha permès en el temps al veïnatge de Gràcia de disposar d’un espai veïnal per excel·lència, un lloc d’esbarjo de les criatures i un espai de repòs de la gent gran a l’ombra dels arbres o al sol dels hiverns, on intercanviar vivències i experiències de primera generació.

La defensa antiaèria del turó de la Rovira

Arran dels bombardejos que patia la ciutat de Barcelona, el mes de maig de 1937 el Quarter General de l’Exèrcit de l’Est, va fer instal·lar una bateria antiaèria al turó de la Rovira, que dotada amb 4 canons Vickers de 105 mm, va entrar en servei el 3 de març de 1938, restant operativa fins al 25 de gener de 1939.

Abandonada durant la postguerra, els canons es van vendre com a ferralla. Poc després, en ple allau migratori, dalt del cim els nous vinguts donaren forma al barri conegut com “Los cañones”. A la dècada de 1980, en marxar els veïns l’espai resta abandonat. Finalment, el 2011, va ser recuperat com espai de memòria de la Guerra Civil.